Cine News , Κινηματογράφος

Η ταινία «Στο Γραφείο Καθηγητών» κέρδισε το Βραβείο Κοινού Lux 2024

Το βραβείο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2024

Η κοινωνική ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Ιλκέρ Τσατάκ «Στο Γραφείο Καθηγητών» κέρδισε το φετινό Βραβείο Κοινού Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Με τις ευρωεκλογές προ των πυλών, πραγματοποιήθηκε η τελετή το απόγευμα της Τρίτης στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με νικήτρια να αναδεικνύεται η ταινία που έφτασε μέχρι την πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, με την περίτεχνη αφήγησή της πάνω σε δύσκολα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, οι προκαταλήψεις.

Η γερμανικής παραγωγής ταινία αφηγείται την ιστορία της Κάρλα, μιας νεαρής δασκάλας γυμνασίου, που διακρίνεται από τους συναδέλφους της για τον ιδεαλισμό της. Όταν μια σειρά από ανεξιχνίαστες κλοπές οξύνουν την ατμόσφαιρα μεταξύ του διδακτικού προσωπικού, η Κάρλα αποφασίζει να το ερευνήσει. Με τη βοήθεια μιας κρυφής κάμερας και προς έκπληξη όλων, εκθέτει τον κλέφτη, αλλά η αποκάλυψή της απελευθερώνει δυνάμεις που γλιστρούν σταθερά εκτός ελέγχου και θέτει στην Κάρλα ένα άλυτο δίλημμα.

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έβελιν Ρέγκνερ δήλωσε: «Ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος ειδικότερα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της αίσθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Οι αξίες στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας είναι οι ίδιες με αυτές που απεικονίζονται στις σημερινές ταινίες. Σήμερα, θυμόμαστε μαζί πόσο πολύτιμη και εύθραυστη είναι η δημοκρατία, ειδικά τώρα που οι Ευρωεκλογές απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες».

Ο Mike Downey, επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής LUX και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σχολίασε: «Όλοι οι υποψήφιοι ήταν νικητές κατά την άποψή μας και όλες οι ταινίες εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι ο κινηματογράφος όχι μόνο ενισχύει τη φαντασία αλλά και δείχνει ολόκληρο τον κόσμο μας σε πολλαπλές προοπτικές και έχει τη δύναμη να διευρύνει το όραμα και τη σκέψη μας. Απλώς πρέπει να δούμε τους πέντε υποψηφίους για το φετινό βραβείο – σπουδαία έργα τέχνης που είναι ποικίλα, διασκεδαστικά και κοινωνικά δεσμευμένα στον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Ο συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας Ιλκέρ Τσατάκ, ο συγγραφέας Γιοχάνες Ντούνκερ και ο παραγωγός Ίνγκο Φλις ανέφεραν σε δήλωσή τους: «Μας τιμά βαθιά η ευρεία υποδοχή της ταινίας μας στους θεατές στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο των εκπαιδευτικών ως αφανείς ήρωες της κοινωνίας μας. Με απόλυτο σεβασμό, τους αφιερώνουμε αυτό το βραβείο».

Οι άλλες τέσσερις ταινίες που προκρίθηκαν για το βραβείο ήταν οι «20 000 Species of Bees» της Ισπανίδας Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγούρεν, «Πεσμένα Φύλλα» του Φινλανδού σκηνοθέτη ¨Ακι Καουρισμάκι, «Στο Ποταμόπλοιο» του Γάλλου σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, «Smoke Sauna Sisterhood» από την Εσθονή σκηνοθέτη Άννα Χιντς.

Η νικήτρια ταινία αναδείχτηκε με συνδυασμό της ψηφοφορίας του κοινού και των ευρωβουλευτών, με στάθμιση 50%.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close